[...] mogą powodować chaos. Zrezygnuj z fastfoodów, ogranicz słodycze, słodkie napoje, alkohol i papierosy. Jedz przede wszystkim produkty nieprzetworzone. Sięgaj po świeże warzywa, owoce, chude mięso, jajka, ryby, orzechy i pełnoziarniste zboża. Jeśli mimo wprowadzonych zmian nie odczuwasz poprawy, wykonaj badania krwi i udaj się na konsultację [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. [...]
[...] którym mowa, znane jest przede wszystkim jako te, które zawiera najwięcej cukru. Mowa o burakach. W rzeczywistości są potęgą składników odżywczych. Regularne spożywanie tego warzywa może pomóc zwalczyć różnorodne dolegliwości i choroby. Poza słodkim smakiem, buraki oferują unikalne źródło fitoskładników nazywanych betalainami, wśród których [...]
Kiedy zaczynasz spotykać się z kimś nowym, łatwo jest zgodzić się na wszystko. Ona lubi wino? On też je pije! On serwuje bajgle z masłem orzechowym na niedzielne śniadanie? Ona chętnie je zjada! Jedno preferuje białą kawę z odrobiną cukru? Drugie też zaczyna taką pić. Kiedy zagubisz się w błogości nowo odkrytej miłości, ciężko jest powiedzieć NIE [...]
[...] i jak można zapobiec negatywnym jej skutkom? Unikaj wysokokalorycznych, przetworzonych produktów spożywczych. Zadbaj, aby w Twoim codziennym menu były świeże owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz zdrowe tłuszcze. Zdrowy tryb życia to nie tylko aktywność fizyczna i odpowiednia dieta, ale także profilaktyka w postaci badań [...]
Według badań naukowych mamy wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka czy cukrzycy, wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Sama rezygnacja z alkoholu mogłaby uratować na świecie każdego roku nawet 3 mln osób. Niestety większość ludzi nie podejmuje odpowiednich działań, by przedłużyć sobie życie, lub robi to zbyt późno. Podsumowując Dieta ma [...]
[...] szczęśliwszy. Popraw swoją dietę Posiadanie zdrowego ciała oznacza zdrowszy umysł. Nie dopuszczaj do głodu wprawiającego cię w zły nastrój, a do diety wprowadź owoce i warzywa, zastępując nimi niezdrowe przekąski. Zapisuj negatywne myśli Brzmi to dość błaho, ale jest to całkiem dobry sposób na odstresowanie się. Nie każdym przemyśleniem [...]
[...] białego na razowy, mleko tłuste na półtłuste, słodycze na jogurt naturalny z owocami itp. Odżywiaj swój mózg Niektóre pokarmy mogą chronić Twój mózg. Należą do nich owoce, warzywa, rośliny strączkowe, ryby i „dobre” tłuszcze, takie jak te w oleju rzepakowym i oliwie z oliwek. Codzienna filiżanka herbaty lub kawy może również pomóc Twojemu [...]
Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]
Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]
Jeden z najpopularniejszych mitów rozpowszechnianych w populacji brzmi: „wszystko powoduje raka”. Jest to rodzaj fatalistycznego podejścia: „rak jest nieunikniony, więc nie warto nic robić, bo i tak się nie uda”. Redukcja masy ciała W kohorcie 900 000 dorosłych, u których nie zdiagnozowano nowotworu złośliwego w momencie włączenia do obserwacji, [...]
Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]
[...] i składał się z ryżu, mielonego mięsa, groszku i przyprawy curry. Aby zaspokoić pragnienie, bierze kilka łyków napoju zero. Trzeci posiłek to kurczak, makaron, pesto i warzywa. Podczas gotowania tego posiłku Big Loz udzielił kilku rad każdemu, kto chciałby poprawić swoją dietę. „Po prostu upewnij się, że niezależnie od tego, jaki masz [...]
Słyszałeś kiedyś o takim skrócie jak WHR? Jest to stosunek obwodu talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze [...]
[...] Jednak trzeba pamiętać, że musielibyśmy jeść sporo produktów zawierających sterole, aby zobaczyć znaczną redukcję LDL. Naturalne pokarmy roślinne, takie jak orzechy, warzywa, zboża, rośliny strączkowe i orzechy zawierają tylko niewielkie ilości tych związków i to niestety nie wystarczy, żeby wpływać na poziom lipidów. Wyższy poziom [...]
[...] kalkulatora. Na pewno będziesz musiała wyeliminować ze swojej diety mocno przetworzone produkty pełne cukru, alkohol i produkty, w których są tzw. puste kalorie. Wybieraj warzywa, produkty pełnoziarniste, owoce, zdrowe tłuszcze, chude mięso, a jeśli najdzie Cię ochota na słodkie, sięgnij po produkty niezawierające dodatku cukru i niższą [...]
[...] zróżnicowana dieta. Taka dieta, która obejmuje wszystkie rodzaje pokarmów - od chudych źródeł białka, poprzez węglowodany bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze, aż po warzywa i owoce pełne witamin i minerałów. Jeżeli nie jesz produktów, które są głównym źródłem danej witaminy, poszukaj zamienników. Upewnij się, że Twojej diecie niczego nie [...]
"Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]
[...] większym apetytem i w konsekwencji wzrostem masy ciała. Zamiast tego postaw na produkty bogate w składniki odżywcze, m.in. pełnoziarniste, te zawierające błonnik (owoce, warzywa, orzechy i rośliny strączkowe). Nie zapominaj o chudym mięsie i nabiale, czyli źródłach białka. Podsumowanie Okrągła buzia wcale nie jest niczym złym. Sprawia, że [...]
[...] ten minerał, warto przejrzeć swoją dietę i postawić na zróżnicowane, zbilansowane posiłki, bogate w nieprzetworzoną żywność. Są duże szanse, że już samą dietą będziemy w stanie zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na magnez. Można też uzupełnić dietę w liściaste warzywa, całych ziaren, orzechów i nasion, które są dość bogate w ten minerał.